KYRKTAGNING – HORPALLAR – AMEN och annat i samband med barnafödande

När kvinnor fött barn skulle de hålla sig inne sex veckor efter födseln. Efter det skulle de kyrktagas. Tiden efter barnafödandet ansågs kvinnan som oren. Om kvinnan fött en pojke var hon bara oren i 40 dagar, men om hon fött en flicka, var hon naturligtvis dubbelt oren, i 80 dagar. Denna tro på orenhet stammar från antika grekernas temperamentslära. Det finnt mycket tänkande från antiken i Bibeln. Istället för ett tack för den möda en graviditet och en förlossning innebar, skulle kvinnan återupptas i den kyrkliga gemenskapen. Hon skulle för bövelen burits in i kyrkan under hejarop och tacksägelse om det vore något bevänt med vår religion.

Kyrktagningsseden har en lång tradition i Sverige och skiljde sig kanske inte så mycket i olika landsändar. Men anledningen till de sex veckorna ligger ännu längre tillbaka i tiden. I tredje Mosebokens 12:e kapitel, som handlar om Barnaföderskors rening, sägs det att när en kvinna föder ett gossebarn är hon oren i sju dagar, på åttonde dagen skall barnet omskäras och efter det skall mamman stanna hemma i ytterligare 33 dagar. Här har vi de sex veckorna.

Anmälan om kyrktagning kunde antingen anmälas i förväg på pastorsexpeditionen eller också göras samma dag den skulle utföras. Följekvinnor förekom redan på medeltiden. Det framgår av Visby Stadslag som förbjöd barnaföderskor att ha fler än 24 kvinnor i följet. En förordning på 1660-talet säger att prästeståndet och borgarna endast fick ha två följekvinnor men adeln hade inte samma begränsning. Med antalet följekvinnor kunde man alltså visa sin status i samhället. Under 1800-talet blev det vanligt med endast en följekvinna och då valdes som regel gudmodern. Följekvinnan kom och hämtade barnaföderskan före avfärden till kyrkan. Hon kom inte tomhänt utan hade med sig en förning i form av mat eller kakor som prästen skulle få och och något klädesplagg till barnet. Under färden till kyrkan skulle hon vara ett skydd för barnaföderskan som hotades av övernaturliga väsen och riskerade att bli bergtagen.

Kvinnorna som väntade på att bli kyrktagna fick vänta i vapenhuset eller fick möjligen sitta i den nedersta bänken på kvinnosidan, Kyrktagningen kunde ske i vapenhuset, i dörröppningen, innanför dörren eller framme i kyrkan. På medeltiden stod barnaföderskan vid kyrkdörren men på 1600-talet började traditionen att hon skulle knäfalla medan prästen läste kyrktagningsbönen. En särskild knäfallspall användes men den var bara änmad för gifta mödrar. De ogifta fick knäfalla på golvet, detta gällde även trolovade. Så småningom fick även dessa använda pall men till skillnad från den vanliga pallen som mestadels var stoppad var pallen för ogifta oklädd och hård. I vissa uppteckningar kallas den pallen för horpall.

Sedan prästen läst kyrktagningsbönen tog han kvinnan i hand och uttalade en slutönskan. Om hon reste sig innan prästen räckte henne handen eller om han hjälpte henne upp råder det delade meningar om men prästen ledsagade henne till den bänk där hon skulle sitta. Prästen tog naturligtvis inte de ogifta kvinnorna i hand och i en stadga från tidigt 1600-tal förbjöds handtagningen ”när någon löskona skall kyrkoledas”.

Den slutönskan, med rötter i medeltiden, som prästen uttalade var Herren bevare din ingång och utgång nu och till evig tid, Amen men i början av 1800-talet infördes nya slutord nämligen Herren ledsage dig i sin sanning och fruktan, nu och till evig tid! Amen.

Den sista kvinnan som kyrktogs i Sverige var så sent som 1970 i Jättendal. Det finns präster i Sverige som enträget arbetar på att införa seden igen. Speciellt ortodoxa är dom i Göteborg med omnejd. Har dom rätt eller fel? Dom har nog rätt eftersom dom läser Bibeln och allt står där!

 http://www.svd.se/dynamiskt/brannpunkt/did_15191939.asp

 

 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

174 kommentarer till KYRKTAGNING – HORPALLAR – AMEN och annat i samband med barnafödande

 1. Gud Innan skriver:

  Horpall! Fult ord!

 2. Gud Innan skriver:

  Horpall! Vilket fult ord! Vill ni ha tillbaks den pallen?

 3. BEHOLDER skriver:

  Ja det är ju förfärligt…på stenåldern så släpade mannen hem kvinnor som dom kidnappat och våldtog dom helt öppet…. och det var FÖRE det att bibeln ens var känd i Sverige.DAGS ATT PROTESTERA …. låt inte grottmännen kidnappa fler kvinnor…reagera NU!Jag förstår inte varför man skall reagera mot förtryck som utövas i MODERN tid när det i historien har begåtts övergrepp som ingen ens snackar om idag?

 4. BEHOLDER skriver:

  Vadå om ni vill ha tillbaka horpallen ?Vet du ens vad hora är för något, troligtvis inte men då skall jag förklara.Hora är att ta betalt för såna saker som egentligen inte kostar något, och därför så räknades även MÄN som jobbade gratis för storbönder som horor.Och för den delen så vill vi inte heller ha tillbaks vikingahövdingarnas skeppssättningar heller där man brände inne den döda vikingahövdingen ihop med hans fortfarande levande slavar och husdjur heller.Tror du verkligen att det blir aktuellt att införa seder som man för flera hundra eller tusentals år sedan lagt bakom sig bara för att man redan insett att dom är fel?

 5. BEHOLDER skriver:

  Bileden du visar är på kung Salomo som med sin vishet räddade ett barn till livet när en kvinna som var beredd att låta en soldat klyva barnet på mitten…. just det barn som hon påstod sig vara moder till.Verkligen ett passande motiv för en feminist som vill peka på männens grymhet och orättfärdighet.

 6. Gud Innan skriver:

  Mycket passande bild! Varför ville hon offra barnet?Kung Salomo föll i onåd hos Herren eftersom han han hade 700 furstliga gemåler och 300 bihustrur. Dessa kvinnor förledde hans hjärta till avfall och detta gjorde så att Herren Gud tog sin hand ifrån honom. Det var alltså kvinnornas fel och inte hans eget! Hupp hupp – vilken moral Bibeln lär ut!

 7. Gud Innan skriver:

  Horpall – vilket ord!

 8. Gud Innan skriver:

  Vad stenåldersmannen gjorde är ju bara en nibdild. Mannen och kvinna arbetade tillsammans på den tiden för att överleva. Och dom hade samma status….

 9. Gud Innan skriver:

  Nej, dom kalldes för drängar. Seden med kyrktagning försvann så sent som 1970. Prästerna på västkusten jobbar enträget på att införa bruket med kyrktagning igen.

 10. Badaren skriver:

  Åh… Att ni bara ”PALLAR”!

 11. BEHOLDER skriver:

  Gud Innan svar:Kung SALOMO föll INTE under guds onåd utan han fick det allra finaste gud kan ge en människa nämligen sin vishet…eftersom kung Salomo bad om det så fick han allt annat också…eftersom han skulle få en sak vad som helst som han önskade…och när han önskade guds visdom så blev gud så glad så att han gav honom den plus allt annat också.Vad det gäller barnet så var det så att två kvinnor bråkade eftersom en av kvinnornas barn hade döttpå natten, kvinna 1 sa att det var kvinna 2s barn som var dött och att kvinna två bytt ut sitt döda barn mot det levande.Kvinna två sa att det levande barnet var hennes, då gick dom till kung Salomo för att han skulle lösa tvisten.eftersom du troligen inte känner till bibeln eller vet hur han gjorde för att med all säkerhet veta vems barnet var så tycker jag att du ivarjefall kan läsa denna spännande lösning….eftersom du inte öppnat en bibel förr.

 12. BEHOLDER skriver:

  Gud Innan svar:Eftersom feminister alltid har rätt oavsett om dom så säger att himlen är grön och gräset blått så får du väl ha rätt när det gäller hur grottmänniskorna delade upp hushållsarbetet…men faktum är att ingen vet hur dom delade upp det och själv känner jag ingen som levde på den tiden.

 13. Gud Innan skriver:

  Ja, att jag bara PALLAR hålla på med min Tealogi! Upplys världen och den kan bli bättre är mitt måtto! Ja, det är ingen hejd på olyckliga människor. It take`s two to tango you know! Man kan inte bara ta – man måste också ge. Naturlag nummer ett. Ensamhushållen når snart rekord i Stockholm. Själviskheten står på topp…

 14. Gud Innan skriver:

  Ändå skriver du att mannen släpade hem kvinnan…

 15. BEHOLDER skriver:

  Gud Innan svar:Ja, jag gjorde som du brukar göra….jag hittade på egna fakta som jag sett i serietidningear eller hittat på själv och sen gäller det som fakta:-)Jag har aldrig gjort det förr och tänker inte göra om det för det var inte så roligt som jag trodde.

 16. Gud Innan skriver:

  Ja, det är ingen hejd på vad kvinnor måste utstå…Alla Salomos kvinnor förledde hans hjärta till AVFALL och detta gjorde så att Herren Gud tog sin hand ifrån honom (F Kung 11:3).

 17. Gud Innan skriver:

  När man inte har något att komma med så beslår man sina medmänniskor med lögn. Jag har inte hittat på något. Jag har läst innantill!

 18. BEHOLDER skriver:

  Gud Innan svar:Ja ja….det är upp tiull dig att läsa som du vill, och klippa och klistra hur du vill.Men jag hade nog inte valt att klippa och klistra ur bibeln som är en helig bok för många människor… och jag förstår att du beslår människor med lögn när du inte har något att komma med….. MEN DET ÄR INTE RÄTTT att göra så.

 19. birgitta skriver:

  Trots att ämnet är viktigt och seriöst, så kan jag inte låta bli att le lite i mjugg här. Fast ett skratt hade definitivt fastnat i halsen… Allt som oftast låter jag mig förundras över Beholders tramsigheter, men det här tar nästan priset: ”jag förstår inte varför man ska reagera över förtryck som utövas i modern tid…”Stäng ihop din bibel och kom ut i verkligheten. Det finns saker att göra här ute!!!

 20. Maria skriver:

  I det gamla bondesamhället så arbetade kvinnan och mannen sida vid sida. Med lite olika uppgifter ibland, men med lika viktiga platser i hushållet.Gården mina föräldrar bor på är ärvd på mödernet.

 21. Petra skriver:

  Hjälp, är detta verkligen sant… ja men utvecklingen är ju i så fall possitiv…

 22. Gud Innan skriver:

  Petra – det är sant. Det enda vi kan hoppas på är upplysning och framtiden.

 23. Gud Innan skriver:

  Se Birgittas kommentar nedan. Instämmer! Ska du inte ta och klappa ihop din Bibel och återkomma när du snappat hela bilden. Jag kan göra vad jag vill så länge jag har på fötterna! Dessutom är jag varken rädd för Gud, Satan eller Helvetet eftersom det är mänskliga konstruktioner för att ge män makt.

 24. Gud Innan skriver:

  Jaha – vad är nytt under solen! Självklart har mannen och kvinnan arbetat sida vid sida – annars skulle väl inte mänskligheten kommit så här långt. Mot bakgrund av det är det ett helgerån att kvinnan klassas som en lägre stående varelse i religionen. Kvinnorna på gårdarna fick springa hem från åkern och ställa i ordning maten tills karlarna kom. Sen skulle dom diska, packa kaffekorgar och gå ut och räfsa på åkern igen. Under tiden hade männen legat och dåsat och vilat middag på tunet.

 25. Gud Innan skriver:

  birgitta – ja, skrattet skulle ha fastnat i halsen för så korkat är det! Ja, det finns verkligen att göra här ute!

 26. Gud Innan skriver:

  Horpall – vilket fult ord! Oklädd var den också för dom stackars ogifta flickorna som råkade bli på smällen!

 27. Bengt skriver:

  Du skriver himla klokt…tycker jag…och Hälge oxå!!

 28. BEHOLDER skriver:

  birgitta svar:Ja men jag förstår att inte alla kan fatta vad jag menar…men jag tog förgivet att alla skulle förstå detta enkla budskap.När jag var barn så fick jag di eftersom jag inte kunde föredra fast föda, därför kan jag inte ge fast föda till spädbarnen…det borde jag ha förstått….dumt av mig.Men så här då: för att bevisa mäns grymheter och historiska felsteg inom KYRKAN (nu snackar jag inte om den PROTESTANTISKA kyrkan, men eftersom ni inte vet skillndaen så förenklar jag det för er) så går man bakåt i tiden, och slåss mot orätter som fanns för hundratals och tusentals år sedan…. det är löjligt och det kan man säga utan att överdriva.Men har man inget konkret att komma med så får man ta till alla medel, och då blir det genast löjligt…. när skall ni befria slavarna i Amerika…eller demonstrera för att Nixon skall lämna Vietnam?

 29. Badaren skriver:

  Jag fick lära mig att det inte är den andre som inte fattar vad jag menar, utan det var jag som inte uttryckte mig tydligt nog.Ja, eller nått.:)

 30. Maria skriver:

  Min farmor la då sig på soffan ibland. Och när hon blev gammal o hamnade i rullstol så skötte farfar henne. Och då sa han att han verkligen förstod hur jobbigt det kunde vara med disken och matlagningen och allt. Han uttryckte sin uppskattning över att hon gjort det förr i tiden, och att det nu var hans tur. Men då hade dom ju inga kor längre.Mina föräldrar har också en relativt jämn arbetsfördelning i hemmet. Delvis har dom lite olika ”inriktining”, men farsan är ingen slöfock. Det har han hemifrån, det är ett som är säkert. Jag upplever att karlarna i min generation är latare, faktiskt, men det är ju bara min bild.Dock: mina söner, särskilt den äldre, får minsann lära sig allt han behöver….varför jag nu skriver om detta, men allt går ju i arv, även sättet att funka tillsammans könen emellan. Jag upplever att jag kommer från ett relativt jämställt sammanhang, men det är ju bara jag.

 31. Antonia skriver:

  Vad glad jag är att jag lever nu. Bokstavstrogna skulle gärna stanna klocka och om det vore möjligt vrida den bakåt, så att all utveckling stannar upp.Hade det varit för de så skulle vi ha stenyxa fortfarande. Ja, kanske inte stenyxa, då vi hade inte bibeln skriven än, men näst intill då.Libsticka.Jag formulerade fel. Inte är det libstickan som är nymodigheten, utan att COOP och liknande skulle ta in det.Det tar hur lång tid som helst innan de vågar satsa på något de sällan eller aldrig hört talas om.

 32. Gud Innan skriver:

  Antonia – Gissa jag också är glad att jag lever nu! Annars hade jag varit uppeldad som häxa för länge sen! Och det hade ju varit synd på så rara ärtor! Hi hi hi….

 33. Catwalker skriver:

  Okej, då har vi delade meninar angående just det^^ Men smaken är som baken, delad;PJa det är ju sjukt isåfall!

 34. herrnixon skriver:

  Ang din kommentar i min blogg:brögökarnas? jag är förvirrad (om än inte i samma utsträckning som en SD-väljare måste vara). Är det de ettriga borgarna som avses? Hilfe!

 35. BEHOLDER skriver:

  Antonia svar:Jasså då leker vi vem vill bli miljonär 10 kronor… vem var Martin Luther?A.En som var beredd att dö för att föra utvecklingen framåt ?B. En som stoppade utvecklingen?C. En av figurerna i star wars?Vad väljer du…vill du fråga publiken…fifty fifty…eller ringa en vän?Du har alla livlinorna kvar så jag rekomenderar dig inte att använda alla för troligen så svarar du fel ändå.Men eftersom frågan är så svår så skall du få en gratis ledtråd… han kämpade för den protestantiska kyrkan (den kristna alltså).

 36. BEHOLDER skriver:

  Badaren svar:*LOL*jag har försökt och försökt… men här krävs det nog en speciallärare från ett dagis:-)

 37. Gud Innan skriver:

  Sjukt var ordet!

 38. Gud Innan skriver:

  Här behövs inga larviga kommentarer. Här vet vi precis vad vi gör på denna sida. Fakta talar för sig själva!

 39. BEHOLDER skriver:

  Gud Innan svar:Nej JAG behöver inte lägga några löjliga kommentarer sånt får överlåter jag åt experterna.

 40. Gud Innan skriver:

  Det har du tyvärr redan gjort kära Beholder!

 41. BEHOLDER skriver:

  Ja jag har redan överlåtit det ja…det har jag gjort för längesedan.

 42. Zezzie skriver:

  Gud Innan:Jag har ännu inte fått svar på min fråga som jag ställt ett flertal gånger:OM nu Bibeln är påhittad av män som vill utmåla kvinnan som ond; VARFÖR hittade de då inte på att djävulen var kvinna och att den som förrådde Jesus var kvinna? Nu är ju djävulen man (kanske dags att kalla djävulen henne, eftersom det är viktigt att Gud är kvinna)och så står det att det var Judas (en man!) som förrådde Jesus. De kunde lika gärna ”hittat på” att Maria Magdalena gjorde det…Så varför har dessa förslagna konspiratoriska män missat en så enkel sak som att att Bibelns två största värstingar är MÄN?

 43. Gud Innan skriver:

  Det är svårt att lära gamla hundar sitta! Lagt löjliga kommentarer har du gjort flera gånger!

 44. Gud Innan skriver:

  Det behövdes inga särskilda roller för kvinnan eftersom kvinnohatet finns mellan raderna i Bibeln. Andemeningen är att sexualiteten förorenar mannen! Och det är kvinnan som bär skulden! Kvinnan har ofta framställts i form av djävulen!

 45. BEHOLDER skriver:

  Gud Innan svar:Jag väntar och är JÄTTENYFIKEN på ditt vsar på Zezziez fråga… men du håller bara på med pajkastning för det är mycket enklare…. och när jag säger det så är det JAG som är löjlig…..sånt kan du bara slå i skallen på folk som blivit hjärntvättade i din sekt, ingen annan går på det.

 46. Zezzie skriver:

  Gud Innan:Det var vinklingar så att det svänger om det! Jag vill veta VARFÖR! Du som ”vet allt” om de som skrev Bibeln bör kunna svara!

 47. Zezzie skriver:

  Gud Innan:VARFÖ gjorde dessa män DEN minst sagt korkade missen?

 48. BEHOLDER skriver:

  Gud Innan svar:Så djävulen ÄR alltså kvinna , och Judas är också kvinna ?Så står det INTE i min bibel…. I min bibel så står det att båda dessa är män… dom står inte i feminin form, för att lyckas att övertyga någon om dina påstående så krävs det nog att den som skall övertygas har varit medlem tillräckligt länge i er sekt så att dom blivit helt hjärntvättade.

 49. Zezzie skriver:

  Gud Innan:Sedan vill jag ha referenser till vetenskapliga bevis på att Gud inte finns, eftersom du säger det så bestämt. Utöver detta undrar jag varför det är så förbaskat viktigt att leta med förstoringsglas efter diskriminering av kvinnan, när det numera finns annan diskriminering som är betydligt mer påtaglig; t.ex. diskriminering av sjuka och svaga idag! DÄR kan du få se på äkta förtryck! Och det är könsoberoende! Kvinnor och män förtrycker andra kvinnor och män på basis av vem som har styrka och pengar eller inte.Det har aldrig plågat mig att vara kvinna. MEN att vara sjuk och långtidssjukskriven; DET är verkligen en trigger till att få känna sig utanför och bortstött av samhället, vare sig man är man eller kvinna. Särskilt nu! Salongs-feminism med pikant gnäll om hur hemsk mannen är verkar bara patetisk. Den betyder noll och intet!

 50. Gud Innan skriver:

  Pie in the sky…ha, ha, ha….

 51. Gud Innan skriver:

  Vilken korkade miss? Miss Zezzie!

 52. Gud Innan skriver:

  Ja, stundtals framställs djävulen som en kvinna!

 53. Gud Innan skriver:

  Zezzie! Easy does it! Här sysslar vi med upplysning! Jag ska göra ett inlägg om Gud som konstruktion. Tycker det vore synd att slänga bort detta i en kommentar. Du ska få svar – om du nu vill ha det….

 54. BEHOLDER skriver:

  Gud Innan svar:ETT enda belägg från biblen på att djävulen är en kvinna tack!Och ett enda bibelställe där han inte framställs som man, samma sak när det gäller Judas… visa ett enda belkägg poå att Judas var kvinna?

 55. Gud Innan skriver:

  Badaren – så kan man ju också se på det hela – speciellt om man är en badare!

 56. Gud Innan skriver:

  Badaren – Förstår precis vad du menar!

 57. BEHOLDER skriver:

  Gud Innan svar:Ala sekter kallar sin hjärntvätt för UPPLYSNING eller information…. ni är INTE ensamma om det….. men ag vill se ditt svar tiull Zezzie där du ombads att komma med belägg för att Satan och Judas var kvinnor.

 58. Gud Innan skriver:

  Maria – roligt att du kan hitta guldkorn i din bakgrund. Det finns många kvinnor som kan vittna om annat dock! Skulle gärna vilja ha en kommentar till horpallen! Visst är det härligt att den tiden är borta? Säger bara behandligen av ogifta mödrar, ända in på 50-taltet ansågs det som en skam…

 59. Gud Innan skriver:

  Beholder – sätt igång och leta! Rolig terapi! Har aldrig påstått att Judas är kvinna – det får du prata med Zezzie om!

 60. Gud Innan skriver:

  Varför ska jag komma med belägg om det på min blogg bara för att Zezzie vill det! Förbehåller mig rätten att göra som jag vill på min sida! För övrgit är det så löjligt att jag har svårt att snappa det hela!

 61. Zezzie skriver:

  Gud Innan:Jag vill inte se din TRO om att Gud är en konstruktion utan VETENSKAPLIGA BEVIS, t.ex. inom kvantmekaniken om att han inte finns! Flum och åsikter accepteras inte och det är det enda som finns att hitta här bland dina svar hittills! Man kan vinkla vilken bok som helst i den riktining man önskar genom att plocka fram vissa bitar och utelämna andra. Så arbetar feminister för att få fram bevis på könsmaktsobalansen.För övrigt har du inte svarat på mina frågor. Feminismen är ett överspelat kapitel för nu väntar ett betydligt värre förtryck av andra grupper i samhället och det helt oberoende av kön!

 62. Gud Innan skriver:

  Hej Benke! Roligt att det finns män som har alla älgar hemma! Hälsa till Hälge! Älje-Hälje! Puss Puss!

 63. Gud Innan skriver:

  Vad vill du att jag ska göra? Bevisa att Gud inte finns! Okey – då ska du få den stora äran att bevisa att Gud finns! Sätt igång!

 64. BEHOLDER skriver:

  Gud Innan svar:Jag kan bevisa det, det finns träd och växter som han skapat och människor och djur.Det finns folk som blir bönhörda när dom ber till honom… detta hade ju varit omöjligt om han inte fanns…eller hur?Detta är bara några få av bevisen som det finns …men det finns fler.Nu ber vi dig att komma med lika många och säkra bevis på att han INTE finns.

 65. Gud Innan skriver:

  God Lord vilka töntiga bevis! Vetenskapen är i alla fall inte ense med dig om detta! Han skriver Zezzie. Han! Guden – han! Gud är en man! Herre Gud – give me a brake…Skriver ett inlägg om vetenskapens åsikt i frågan! Vill inte blaffsa bort detta i en kommentar!

 66. BEHOLDER skriver:

  Gud Innan svar:Om du nu inte tror att gud finns varför är du då så upprörd över att han är en man?

 67. Zezzie skriver:

  Gud Innan:Jag har aldrig sagt att han finns. Men jag har sagt att det är sannolikt att han finns, att jag därför tror det. Det är en känsla.Du däremot påstår med en dåres envishet att han INTE finns. Och det utan att kunna plocka fram vetenskapligt giltiga källhänvisningar.

 68. Gud Innan skriver:

  Zezzie – ska du inte kommentera horpallen istället? Att den inte var klädd för kvinnor som inte var gifta – som födde oäkta barn! Hårt – skulle det vara – och det var inte länge sen!

 69. Zezzie skriver:

  Gud Innan:Pratar du bort det du inte kan svara på? Beträffande horpallen så var det snarare politik i linje med dagens. Man ska skylla sig själv om man inte har ekonomi för att skaffa barn och ändå gör det. Ekonomiska straff istället för horpall. Den tidens präster var överklass som använde religion till att utöva makt och det gjorde man över både män och kvinnor. Kom inte och säg att inte underklassens män också var förtryckta! Horpallar har INGENTING med Jesu lära att göra. Han ville istället att den som var utan synd skulle kasta första stenen…

 70. Gud Innan skriver:

  Nej, jag pratar inte bort någonting. Horpallen skulle inte vara klädd för den ogifta. Den gifta kivnna fick en klädd pall. Hon behövde det mindre än den ogifta och kanske våldtagna pigan som fick gå där med skammen.Kristendomen har inte varit nådig mot kvinnor! Kom inte och säg något annat och försök inte prata bort det hela med dina konstiga påståenden!Det finns präster på Västkusten IDAG som vill införa KTRKTAGNING igen. Vad stunnar dom på ? Vad hämtar dom sin legitimitet? Jo, i Bibeln!Jag behöver inte svara dig alls om jag inte vill!

 71. BEHOLDER skriver:

  Zezzie svar:Ja på det är ju samma sak när folk måste tigga och överklasskärringarna och borgarbrackorna med sina osnutna ungar skall springa där och se ner på dessa stackars människor… som alliansen tydligen älskar att plåga.Det spelar väl ingen rollom det är en horpall eller en kvadratmeter stengolv på en perrong….. eller om det är kvinnor eller män som sitter där….men detta sker i modern tid, och äralltså aktuellt, medan horpallen inte blivit använd på över 500 år.Varför inte klanka ner på det som händer idag istället…. dom som satt på horpall är redan döda…. men dom som överklasskärringarna klankar ner på lever ännu.

 72. BEHOLDER skriver:

  Gud Innan svar:Ge ETT enda belägg för ditt påstående att det var KRISTNA PROTESTANTER som införde dom katolsk-ortodoxa sederna, och att det INTE var akademiker och politiker som införde såväl horpallar som häxbränningar.Jag skall inte begära det omöjliga, eftersom det faktiskt var PROTESTNTERNA på den tiden som AVSKAFFADE både horpallar och häxbränningar.

 73. Gud Innan skriver:

  På horpallen satt man inte! Kvinnorna fick allt vackert böja knä för prästen och den kyrkliga makten! Horpallen användens på 1800-talet. Förvräng inte fakta!Sexualiteten besudlar mannen! Kvinnan bär ensam skulden i Biblen. Därför gned man nyföddas barns skallar med salt för att riktigt ta bort håret – skammen och synden som kom ur det kvinnliga hålet! Måste jag också skriva ett inlägg om. Man måste se tillbaka för att förstå sin samtid! Bra va´?

 74. Gud Innan skriver:

  Nej, nej, nej – det var tidens tand som avskaffade både dittan och dattan. I takt med folkskolestadgan 1842 och att vi fick läsa och lära försvann psalmboken och bibelns makt mer och mer. Tack för det!Beholder! Varför är kyrkorna tomma! 3 300 kyrkor är tomma! Varför?

 75. Helena skriver:

  Måste säga att du sköter dig Gud Innan! Med bravur till och med! Good Luck!

 76. Zezzie skriver:

  Gud Innan:Den kyrkliga MAKTEN var överklassens makt! Att kvinnan skulle vara trogen/gift hade i grunden med överklassens och adelns rädsla att få in fel blod i sina blåblodiga släktled. Eftersom man alltid säkert vet vem mamman är vid en graviditet, så var det viktigt att kvinnan höll sig till sin man och var gift. Man använde religionen som ett styrmedel för makt och pengar inom familjen, att rätt släktled skulle föra familjens tillgångar vidare. Fattiga fick sitta emellan och smaka på maktmetoder för att hålla sig på mattan och det gällde även män.Själv var jag ogift när jag fick barn för snart 30 år sedan, men satt aldrig i horpall! Däremot fick jag sitta i horpall när jag gick långtidssjukskriven och den politiken är betydligt mer målinriktad och stark nu! Kvinna är väl inget problem att vara, men däremot sjuk, handikappad, svag eller arbetslös!Nu vill jag ha källhänvisningarna till bevisen på att Gud inte finns!

 77. BEHOLDER skriver:

  Gud Innan svar:Jag förmedlar lite allmän kunskap och tänker nu att bistå med lite allmänbildning också.När vanligt folk lärde sig att läsa så kunde högerpolitiker och akademiker inte längre förtrycka folket med bibelns stöd.. detta visste Martin Luther och tryckte därför biblar på tyska, och folk förstod att borgarna lurade dom, och att det dom predikat inte stod i bibeln utan tjänade bara adeln.Men folk som trodde på GUD och var kristna slutade följa kyrkan och adeln och lärde sig vad GUD ville och följde det istället och då var det omöjligt att inbilla folk att dom skulle betala pengar för att muta sig in i GUDs rike.Sen trycktes även bibeln på svenska och då förstod alla troende som läste bibeln att adeln lurat av dom deras ägodelar, detta ledde till att kyrkan genomgick en reform även i Sverige…. rikemännens förtryck togs bort och sverige blev protestantiskt…. det vill säga att vi istället för att tjäna dom rika och uppsatta i samhället …tjänade GUD och Jesus.Och kyrkorna gapar för det första INTE tomma… du har uppenbarligen inte hört talas om att dom dragit hit hela harvets team från amerika och haft möten med tiotusentals deltagare, under en enda dag.Men om du räknar statskyrkan så är det kanske inte riktigt samma aktivitet…. men visst kommer där också mycket folk.Ett tips för dig är att ta reda på vad du pratar om kanske genom att gå till en pingstförsamling en mötesdag, och läsa lite historia eller fråga någon som har lite vanlig allmänbildning för detta är saker som dom allra flesta vet idag.Visste du att man kommit fram till att jorden INTE är platt?Det är inte många hundra år sedan, men det kan vara intressant att veta för er som inte hänger med.

 78. BEHOLDER skriver:

  svar Gud innan:Du säger först att bibeln är skriven av män för att bevisa att kvinnan är ond, sen svarar du inte på varför då Judas och Satan skulle framställas som män, här är ditt svar” Beholder – sätt igång och leta! Rolig terapi! Har aldrig påstått att Judas är kvinna – det får du prata med Zezzie om!”Hur får du ihop logiken i att Judas gjorde något fruktansvärt, och HAN var man…. samtidigt som du säger att bibeln är till för att bevisa att kvinnor är onda och män goda?

 79. BEHOLDER skriver:

  Helena svar: Men ÄNNU fler säger att Gud Innan inte ens vet vad hon snackar om,och att hon bara svamlar.Men nu får hon medhåll här för att alla hennes vänner håller till just här.Det beror på att dom som ifrågasätter sig det hon säger har gett upp hoppet om ett vettigt samtal med henne.

 80. Monica skriver:

  HALLÅ ! VARFÖR LÄGGER DU NER ALL KRAFT PÅ DETTA EVENERLIGA TJAT OM GUD OCH VEM HAN VAR DU VET JU BÄST ..SÅ BEKYMMRA DEJ INTE ÖVER OSS ANDRA DÖDLIGA…MONIVA

 81. BEHOLDER skriver:

  Monica svar:Samma sak har jag frågat henne innan också…. men hon menar att hon har rätt att svartmåla alla män och att ljuga om GUD, hon är helt otrolig den här Gid Innan… men som jag sa så kallade sig Satan som är ANTIKRIST för GUD INNAN… och nu undrar jag om det har något samband?Men den frågan har jag heller inte fått svar på…. men gör som jag och låte henne svamla på…. ingen lyssnar på henne tillslut.

 82. Zezzie skriver:

  Jag tycker att hon borde lägga ned energin på att kämpa mot förtrycket som utövas mot sjuka, handikappade, svaga och arbetslösa. De som använder och har använt religionen som maktmedel har undantagslöst varit representanter för överklass och högre stånd, i syfte att hålla folket på mattan och bevara sina släktled utan inblandat blod från underklass eller andra (fel) släkter. Kapitalet måste bevaras. Idag när många lider av Kristofobi så måste maktspråket in i politiken istället. Då använder man ekonomiska sanktioner för att förtrycka de som inte tillhör eliten i samhällskroppen. Den nya målgruppen är ju sjuka och svaga. Feminismen står ivägen i politine för att denna grupp ska få något stöd. Sahlin har väl mest fokuserat på kvinnan vid en eventuell återkomst 2010.

 83. BEHOLDER skriver:

  Zezzie svar:Ja det är kapitalismen som förstör jorden, sen skylls det på kristedomen.Och feminister som bara kämpar ner män som om det är män som ställer till det.Jag skulle kunna tänka mig en slogan här som ”KROSSA KAPITALISMEN” det ärden som ligger bakom alla krig och alla orättvisor.Men det är enklare att spela BRATZEN rakt i händerna och fokusera på kristendomen och på männen, så att borgarbrackorna får vara ifred.. och sprida sina onda budskap om hur bra folk får det om man bara förtrycker tillräckligt många och stora grupper.Tänk om man istället slogs mot problemen som (höger-politiken) istället för att slåss mot sånt som inte utgör några hot.Så VAKNA NU!”KROSSA ÖSTERMALMSELITEN”

 84. Zezzie skriver:

  Pengar och dyrkan av Mammon är roten till mycket ont! Det är roten till merparten av allt förtryck och ondska i världen. En kristen grundsyn skulle säkra tillvaron för sjuka och svaga och ta udden av allt maktmissbruk i världen.

 85. Gud Innan skriver:

  Vilket svammel! Man kan sätta likhetstecken mellan kristendom och företagsamhet. Säger bara Gnosjö!Kyrkan bryr sig väl inte om dom svaga! Kyrkan har aktier i vapen och annat skumt. När man har soppkök i Stockholm tror man lätt att det är kyrkan som sponsrar. Dom står bara med namnet – det är företag i Stockholm som står för fiolerna. Fy för den lede vilken bluff!

 86. Gud Innan skriver:

  Lite ofint av dig Monica att komma in här på min sida och skrika ut i versaler vad jag ska göra och inte göra. Det ska du skita i! Det här är min sida och här bedriver jag UPPLYSNING om baksidorna med vår religion!

 87. Gud Innan: Du vill betala skatt, men inte så mycket som nu. Nähä! Och vad är lagom för dig då?Det får mig att tänka på dom som säger att vi inte behöver ta emot så många flyktingar. Nähä, och hur många tycker ni är lagom då?För övrigt hittade jag anteckningar (egna) från tidigt 90-tal där jag skriver:Forskarna är idag överens om att människorna i begynnelsen tillbad Livets skaparinna, Himmelens Drottning; Cybele i Anatolien, Ishtar i Babylonien, Hathor i Egypten, Gaia i Greklnad, Ninlil i Mesopotamien, Nertus i Norden osv.(Jag tror att Tore Zetterholm har skrivit om Ninlil i Oannes).Det är spännande, och jag var intresserad då. Idag är det annat som fångar mitt intresse.

 88. Vill också säga, kör hårt! Ge en annan bild av bibeln och dess innehåll än den vi blivit itutade i hundratals år.

 89. menuette skriver:

  Men så sjukt, detta hade jag inte en aning om!Säger som Boa kör hårt.

 90. Archibald III skriver:

  Beholder: det du inte vet om den förkristna världen kan fylla upp ett varuhus. Man levde som jämlikar, kvinnorna var dem som bjöd in kristendomen (som senare skulle spotta dem i anskitet).Och de där skeppssättningarna du talar om skedde mest i Novogrod, här kremerade man den döde då man trodde att man måste förstöra kroppen för att kunna befria själen, ja detta hör inte till detta ämne men som arkeolog så blir jag ytterst irriterad då man inte ens kan sin förhistoria.

 91. Anonym skriver:

  hej ! det var inte att komma in på din sida och vara ofin ..försök ta andras påstående också för du vill väl höra vad man tycker HELLER ? MONICA

 92. Badaren skriver:

  Dé finns då folk till allt, men att dé fanns så många som satt inne med så många lösningar på på hur vi ska förhålla oss till… Just ALLT!Imponerad var ordet.Då vet ni väl hur man flår en ål då också… Eller?

 93. Gud Innan skriver:

  Man kan bli ytterst irriterad på dom som inte kan förhistorien Archi! Håller verkligen med! Kan man ens prata med dom när man har sån olika ontologi att utgå ifrån? Tror inte det!

 94. Gud Innan skriver:

  Badaren! Meningen med livet är att man ska äta och dricka för att överleveva! Om det sen är skitagott gör ju bara saken bättre än bäst!Är ingen hejare på att flå en ål – men det finns andra besökare på min sida som är proffs! Jag lovar! Ha, ha, ha….

 95. Gud Innan skriver:

  Klart jag vill höra vad andra tycker! Men du fick mig att framstå som en besserwisser i din kommentar ovan. Jag skriver och för en saklig debatt. Klart inte alla gillar att man lyfter lite på dom religiösa stenarna! Men det är sånt som man får ta när man sysslar med detta!Kom ihåg! Hade jag levt på 1700-talet hade jag blivit uppeldad som häxa och trollkona! Jag är glad att jag lever nu!

 96. Badaren skriver:

  Frossa m m mums… Hupp, vilket nummer var dé, på nä nä listan? Ja du, dé var ena riktiga hejare du får råd och tips av… Snacka om allmänbildade… *hehe* Ja, eller nått.

 97. Gud Innan skriver:

  Tack för lite uppmuntran! Det behövs i hårdliret med att visa bibelmännens riktigt syn på dom onda och listiga kvinnorna!

 98. Badaren skriver:

  Efter att ha tagit del av ”dialogen” … *hehe* (ja, eller vad det nu är), i dina bloggar så bekräftar det bara vad jag skrivit angående att religion är farlig för människan. Den väcker det primitiva oförsonliga i oss människor. Min tro, min gud osv. är den enda rätta hävdas med bestämdhet. Om du inte håller med så dräper jag dig i X namn. En del dräper med ord andra med bomber.Alla lika oförsonligt ståndaktiga i sin tro.Tror (ops) f-n dé, att det finns så mycket elände i världen.Ja, eller nått.

 99. Monica skriver:

  HEJ ! jAG TYCKER DU SPELA ÖVER PÅ DIN FÖRSTA KOMMENTAR ..SKRIKA UT VERSALER OCH SKITA I VA ÄR DET FÖR SNACK AV EN SÅDAN BELÄST PERSON SOM DU ….. HUR KUNDE DU TYCKA ATT JAG GJORDE DEJ TILL EN BESSERWISSER … MONICA

 100. Gud Innan skriver:

  HALLÅ ! VARFÖR LÄGGER DU NER ALL KRAFT PÅ DETTA EVENERLIGA TJAT OM GUD OCH VEM HAN VAR DU VET JU BÄST ..SÅ BEKYMMRA DEJ INTE ÖVER OSS ANDRA DÖDLIGA…MONIVA Så skrev du! Du frågar varför jag håller på och skriver att jag vet ju bäst…. därav min kommentar!

 101. Monica skriver:

  AHA ! Du är en bessewisser i allafall …..hi hi!!monica

 102. Gud Innan skriver:

  Badaren – tur att du finns! Gillar människor som har alla ”ducks on the road”!

 103. Gud Innan skriver:

  Ja, Monica – på det här området är jag bäst! Instämmer!

 104. Gud Innan skriver:

  Ska köra så det ryker och luktar gummi…

 105. Magnus skriver:

  Hm…En mörk historia…Och så tycker jag att det är för jäkligt att vården för kvinnors hjärtinfarkter verkligen är kass. Jag kan förklara. men mot den här historien är väl det som en fjärt, ungefär.ha en skön vecka, alla mänskor.-> Mangan.

 106. Badaren skriver:

  Härligt med folk som har gott omdöme! 😉 Men du, sandlådan lämnde jag när mor satte på mig långbyxor. Dessutom så verkar den vara rätt så fullsatt. Ja, eller nått.

 107. Monica skriver:

  Ja då är vi överens … men vet du vad min barnatro rår du inte på med alla dina pålästa inlägg ..monica

 108. Monica skriver:

  hej igen ! du som vet allt varför står statskyrkorna så tomma idag och även frikyrkorna ? monica

 109. L. Berguven skriver:

  Ang kommentaren på min sida:Tusen tack! Zorn är en av mina favoritkonstnärer och att jämföras med honom kan inte göra mig annat än glad =)Ha en fortsatt trevlig kväll!

 110. Gud Innan skriver:

  Monica – 3 300 kyrkor står tomma i Sverige! Det måste bero på att kristendomen är en religion som inte går hem i stugorna. När folk blev frisläppta gick dom inte dit (vi hade kyrkoplikt fram till 1855 – alltså vi måste gå i kyrkan). Jag mår inte bra när jag hör trosbekännelsen. Den dagen kvinna plockas in på samma nivå som mannen – då kanske jag också vill vara med. Gud Moder, Dottern och Det heliga ägget ska ha samma dignitet som Gud Fader, Sonen och den heliga ande!För övrigt kan du läsa inläggen jag skrivit ifall du vill ha en helhet. Mer kommer…

 111. vixxen skriver:

  Tack för kommentaren! jag kommer nog tillbaka när jag hittat lite fler saker att irritera mig på & behöver skriva av mig, så tills dess blir bloggen vilande.Det kändes väldigt bildande att läsa din blogg, förresten, det där med kyrktagning visste jag inte ens om

 112. BEHOLDER skriver:

  Gud Innan svar:Om man vill ha helheten så har jag redan gjort vad som behövs, jag har bett GUD att vaka över mig i Jesu Kristi sin älskade sons namn… han som blev korsfäst död och begraven.. men som uppstod på tredje dagen från de döda och som nu sitter på Gud sin faders högra sida och dömer över levande och döda.Vill du honom något så får du häda honom inför hans ansikte från och med nu… men det är inget jag råder dig att göra….men det får stå mellan er två nu.

 113. BEHOLDER skriver:

  Monica svar:För det första så står frikyrkorna inte alls tomma idag… det har aldrig varit en sån tillväxt som det varit sedan 80 talet.Men däremot så kommer kyrkorna en dag att stå tomma och det står i bibelns profetior ”på den tiden skall gud utgjuta sin heliga ande över allt kött så att den ena brodern inte behöver undervisa den andre”Sen står det också att det skall komma en tid när gud skall dölja sitt ansikte för människor och det skall bli sånt kaos och elende så att, folk kommer att leta förtvivlat efter gud och dom som inte hittat honom innan skall inte hitta honom då heller.Dom som inte redan följer gud skall ropa till bergen ”kasta er över mig så att jag får dö…men inte ens döden skall dom finna”Och då skall kyrkorna inte bara stå tomma för dom skall försvinna.

 114. Monica skriver:

  BEHOLDER svar : Jag kommer från en Ö som är mest frikyrkor ..men jag håller inte med dej om att där är fullt i kyrkorna ..när jag var ung var jag också med i EFS oooooooch ndå var där fullt i vårat Missionshus och även Betel finns och där var det samma….tyvärr idag så har det glesnat i leden dom kristna har svalnat av …jag var i Bukarest i 1 vecka alldeles nyligen jag var med den familjen till deras baptistkyrka det var som att gå 45 år tillbaka i tiden ..där bad man till Gud mycke förbön och flärden var inte som den är här …där ska jsg säja dej där var Guds Ande närvarande man kände det ….och visst det är sant du skriver det kommer att bli uppfyllt det som står i vår BIBEL!!!! Kram Monica

 115. Monica skriver:

  Jag känner att du är en sökare efter Gud … så jag är lessen att jag inte kan ge dej min barntro … för den har hjälpt mej många gånger genom livet … men du är snäll ändå tycker jag …för du låter mej behålla den ..kram monica

 116. BEHOLDER skriver:

  Monica svar:Det vore väl vansinnigt att inte folk få lov att ha sin tro,men det jag sa till ”Gud Innan” var att även vi som tror på Guds och hans son Jesus OCKSÅ skall få lov att tro.Vill hon sen häda och bedröva GUD så är det en sak mellan henne och GUD… jag kan inte hindra henne från att spotta GUD i ansiktet… och förtala honom… det får han göra själv, men jag kan däremot VARNA folk från att göra likadant.Sen om hon vill tro på ett ägge som skall komma och frälsa henne och be till det ägget så är det upp till henne själv hon får ha sin tro.Men att kriga mot GUD vill jag varna folk för… men inte ens det kan jag stoppa folk från att göra…. men jag kan VARNA för det.Så jag ber nu i Jesus kristi namn att GUD skall sänka sin ande över bloggen, så får han själv ta striden för detta är ingenting för människor utan det är för andar.

 117. Zezzie skriver:

  Jag har diskuterat färdigt och kommenterar på samma sätt:”Jag ber nu i Jesus kristi namn att GUD skall sänka sin ande över bloggen, så får han själv ta striden, för detta är ingenting för människor utan det är för andar.”

 118. menuette skriver:

  Såklart du skall ha!Dina kommentarer är nästan som en blogg i sig 😉

 119. Gud Innan skriver:

  Instämmer! Suck Suck – it sucks!

 120. Gud Innan skriver:

  vixxen – förstår att du slutar! Läser ditt inlägg och skrattar igen igenkännande! Skitbra!Det här med kyrktagning vill dom införa igen. Så sent som 1970 höll dom på. Fy farao – och ändå försvarar vissa denna tro med näbbar och klor! ja, man undrar ju…

 121. Gud Innan skriver:

  Nej, jag är ingen sökare efter Gud. Jag vill bara ha en kvinna bredvid hans sida eftersom en man inte kan föda barn. Vår religion är ett spektakel för att ge män man. Inget annat. Den har bara funnits i två tusen år. Gå 75 000 år tillbaka i tiden och se vad människan dyrkade då. Inget är nytt under solen: Gud och Jesus är inte eviga! Skulle vilja påstå att dom kommer att ända upp som en dagslända!

 122. Gud Innan skriver:

  Monica – tänk va´härligt det var på bönhusens tid. Men det var före Tv och allt annan flärd som vi har idag. Då var det fest! Sockerkaka och grädde och lite sylt….mmmmmmmm.Vänta bara tills öststaterna blir lika sekulariserade som vi – då kommer deras kyrkor också att ståta tomma. I Frankrike t ex säljer man kyrkor för man har inte råd att värma upp dem. Folk har kyrkorna som sina hem nu. Vår tid är som den är – men jag njuter av att få leva nu, njuter av att få tänka och skriva som jag vill. Betänk igen – för två hundra år sen hade dom eldat upp mig som häxa, som en farlig kona. Ha, ha, ha….

 123. Gud Innan skriver:

  Du kan inte skrämma mig med Gud och hans straff eftersom jag inte tror. Jag har andra gudar och gudinnor – såna som man inte får ha!Dessutom är jag glad att asatron har tagit ett steg fram och fått status som förbund med rätt att viga o s v. Ha, ha, ha…. Det kan ju bara bli bättre än bäst!

 124. Gud Innan skriver:

  Genom mänsklighetens historia har det funnits många syndafloder och fler skall komma…. Moder Jord och naturen sköter det med människans hjälp! Gud och Bibeln är bara en parentes!

 125. Gud Innan skriver:

  Zezzie: Du verkar vara en mycket präktig människa som vältrar dig i ömkan över fattiga, sjuka och svaga. Här på bloggen i alla fall! Undrar vad du gör för gott i verkligheten? Du välsignar hela bloggen! Precis som om det skulle hjälpa. Bloggen är ju som Aftonbladets papperstidning med alla sensationer inbegripna. Guds Ande – Jesus Ande – biter tyvärr inte på mig. Jag har – som jag skrivit till Beholder – helt andra preferenser. Och det är jag mycket nöjd med! Bara så du vet!

 126. Gud Innan skriver:

  Jag har också lämnat sandlådan för länge sen…

 127. Gud Innan skriver:

  Mangan: Mannen är normen – kvinnan får hjärtvård efter det. Det behövs upplysning. Var synens på kvinnan kommer ifrån kan du läsa om i mina inlägg. Dom är till för upplysning! Kyrktagning är ingen historia. Så var det förr. Den sista kvinnan kyrktogs 1970. På Västkusten – där prästerna är särdeles bokstavstrogna vill dom inför det hela igen. Dom jobbar undercover… vilka knäppgökar säger jag!

 128. L. Berguven skriver:

  Haha, ja men jag gillar Carl Larsson också ;)Det kommer lite nya alster nu under veckan så du är välkommen att kika då om du vill. =)

 129. Gud Innan skriver:

  Hur skulle det vara om du tog och läste och tog in lite! Att kvinnans ägglossning som upptäcktes 1827 inte kommit upp i den himmelska sfären är en skam tycker jag. Speciellt med tanke på att den Ande som Gud och Jesus sägs besitta kommer sig av att man trodde att mannen ensam var skaparen av barnet. Han skapade – alstrade – ensam barnet. Kvinnan var bara en blomkruka för näring och skydd. Men hon var inte släkt med barnet. Fatta – vad det är jag skriver!

 130. Gud Innan skriver:

  Boa: Härligt att du också har anteckningar om gudinnetiden. Ja, forskarna är helt eniga om att människorna tillbad modergudinnan i olika former. För vi har ju inte börjat med att fötrycka kvinnan och födandet. Hur skulle det ha sett ut?

 131. BEHOLDER skriver:

  Gud Innan svar:Så som du svarar Zezzie så förstår jag att du ser empati och medmänsklighet som en cancersvulst i samhället, och det tillhör väl också asatron att man skall vara stark och förgöra alla som är sjuka eller svaga?Var det inte just svaga,sjuka och handikappade som man utsatte för ”blodörnen” på vikingatiden?Jag tycker vi skall vara tacksamma sålänge folk orkar med att ha empati och kan känna kärlek för varandra, har du en annan åsikt, så har jag förstått dig helt korrekt.Kan det vara därför du hatar kristendomen …bara för att den är full av empati och kärlek?

 132. Monica skriver:

  GOD MORGON ! Ja du vi kommer inte så mycket längre ..jag får säga som det gamla ordspråket : VAR OCH EN BLIR SALIG PÅ SIN TRO ..Har du varit i bönehusen som barn ,för du skriver så att jag fattar det som så .. själv har jag varit där hela mitt liv ,men jag kommer bäst ihåg alla snälla vuxna som tog hand om oss ..och du vi vara alla lika värda o välkomna och det var KRISTI KÄRLEK som dom hade inom sig …för du vet väl om att du är värdefull och viktig här och nu … en strof ur en sång HA NU EN BRA DAG VEM DU ÄN ÄR … KRAM MONICA

 133. Imse Vimse skriver:

  Svar på kommentar i min blogg:För människor med utländsk härkomst, är de faktiskt livsfarliga.

 134. Maria skriver:

  Applåd för Monika! Hon har fattat allt man behöver fatta för att ha frid med Gud! Tack Gud för såna som Monika! Dom är GULD VÄRDA!!!”Jag prisar dig, Fader, för du har dolt detta för….” osv, ja ni som läser bibeln vet vad jag syftar på!Hurra, hurra, hurra, hurra för den visdom som Monika företräder!!!!!

 135. Gud Innan skriver:

  Kristi kärlek inom sig! Jag har annan kärlek inom mig och mår bra med det. Respektera det ni självgoda kristna! Ni kan oftast vara så himla skenheliga dessutom…

 136. Gud Innan skriver:

  Maria – du kan inte ha det lätt som måste ha frid med en Gud. För övrigt kan du läsa mitt svar till Monica – din syster i Jesu blod!Du läser bibeln men tycks ha undvikit mina ställen som jag skriver om. Tycker du att det är bra att bibeln kastar all skuld på kvinnan? Att andemeningen är att sexualiteten förorenar mannen! Du verkar som du gillar det. Som om du inte kan se vilka konsekvenser orden haft och har för kvinnorna. Jag kan inte annat än tycka synd om dig.

 137. Gud Innan skriver:

  Beholder: Jag skulle tro att jag är snällare och hjälper fler människor trots att jag inte är kristen än vad du gör! Kan bara säga att jag är glad att religionen tappar mark. Leve framtiden!

 138. Monica skriver:

  HEJ ! Jag fattar inte varför du har sådan tilltro till det som hänt förlänge sedan har du varit med om något tråkigt vad det gäller kristna människor ..då kan jag förstå ..men jag har mycket posetivt med min barnatro i bagaget … heller måste du alltid söka efter allt som är negativt ..för det är klart att det finns inom religionen som allt annat … men TRON har hjälpt många det vet jag … kram monica

 139. Puckosmulan skriver:

  Jag måste säga , Gud innan, att din uthållighet är det inget fel på!

 140. Imse Vimse skriver:

  Svar: Gå in på SD:s hemsida och läs deras åsikter om invandringen.

 141. Monica skriver:

  svar till pukosmulan : Nej varför skulle det vara det …min tro är lika viktig som gud innan… tycker du jag ska vika mej ? kram monica

 142. Gud Innan skriver:

  Barnatro är ju en sak… Men ser du inte vilka konsekvenser orden haft för kvinnor före oss och som lever nu!

 143. Gud Innan skriver:

  Det är nog så att när man har ordentligt på fötterna är det det lätt att gå! Gå på till och med…hahaha….

 144. Monica skriver:

  OK ! Du glömmer dock motsatsen hur många kvinnor har inte blivit hjälpta genom religionen … jag känner många missionärer som har levt sina liv i andra länder där hedendommen har varit kolsvart … och det ska du ha klart för dej att där har KRISTI KÄRLEK gjort mycke mer än du kan ana och Bönen har varit en livlina ..men det visste du väl redan ..så kom inte och säj till mej att religionen endast har stjälpt kvinnan för jag vet ..lite också fast du hånar för det känns så ..ordagrant DIN SYSTER I JESU BLOD … Va menar du ? monica

 145. Puckosmulan skriver:

  Monica ??Har jag sagt något till dig?

 146. Puckosmulan skriver:

  Gud Innan, Gå på du bara. :-)Det är din fulla rätt, no doubt.

 147. uno skriver:

  Håller med dig, har ju alltid gjort det. Det är inget fel på Gud, men på patriarkalialismen – fy fan.

 148. Monica skriver:

  HEJ ! HAR DU LÄST MINA VACKRA POESIVERSER PÅ MIN SIDA SKULLE GÄRNA HÖRA DIN ÅSIKT OM VERSERNA …JAG GILLAR ÅSIKTER ….MONICA

 149. Maria skriver:

  Men GudInnan? Hur är det? Du låter nästan arg! Först förargar Monika dej, och sen jag. Det var värst!Frid med Gud ger livsglädje, ro i sinnet, man lär sig att vara trygg och förtrösta. Och sexualiteten kan man ju säga mycket om. Det mesta lämpar sig dock inte för bloggen, inte för min del iallafall, eftersom jag inte är anonym. Det är iallafall en bit jag inte haft några större problem med. En trevlig bit, skulle man kunna säga att det är.

 150. Gud Innan skriver:

  Nej, ni förargar inte mig! Ni förvånar mig! Hur ni kan dåna för denne krigargud Herren Sebaot är en gåta! Hur kan ni vilja ha en gud som förtrycker kvinnan och som ska bestämma över hennes kropp. Det är en gåta en gång till!Maria – du glider snyggt kring mina inlägg och mina frågor med dina lätt jolmiga svar. Men du svarar aldrig på inläggen eller frågorna! Du kan inte eftersom du är blind i din tro! Än en gång – jag tycker synd om dig!

 151. Gud Innan skriver:

  Monica – Maria tror att ni retar gallfeber på mig. Det gör ni inte. Jag tror att det är Maria som blir störd i sin tro däremot av mitt skrivande. Angående poesiböcker har jag inte mina kvar. Det var roligt dock – och bokmärken som man hade i fina chokladlådor och böt. Mitt i boken skriver token var en dikt som ofta skrevs också!

 152. Gud Innan skriver:

  uno – Gud ger män rätt att förtrycka kvinnan. Mannen är kvinnant huvud. Ska vi komma någon vart måste vi lyfta denna fråga fram i ljuset. Istället går alla som katten kring het gröt! Åh! Gud och Jesus som är så fina och snälla…. och kristendomen som är så god! I helvete heller…

 153. Monica skriver:

  Hej ! Men jag tyckte du svara dåligt på mitt inlägg om missionärer och vad dom har gjort för kvinnor och barn i världen så det finns allt fler än Maria som kring går kommentarerna jag väntar på ett svar ….och jag är inte ute efter att förarga dej och du en sak till jag är inte SKENHELIG kom det i håg ..jag är en rättfram människa ….kul att du hade haft glädje med poesibok och bokmärken ..du det var en härlig tid ..kram monica

 154. Maria skriver:

  Nä, för du har bestämt dig för att din syn på ”krigarguden” är den rätta. Jag har gång på gång försökt förklara att bibeln måste ses som ett enda stycke, man kan inte plocka delar som du gör och tro att man ska hitta sanningen om bibeln och Gud.Det finns en anledning till varför domarbokens text finns med, allt är en helhet och hänger ihop.OM du vill veta lite mer om hur bibeln hänger ihop, så skriv in dig på en bibelskola, eller varför inte börja med att uppsöka en närbelägen församling för att få svar på dina frågor. Svenska kyrkan finns i hela landet.

 155. Gud Innan skriver:

  Monica – när det gäller missionärer blir mitt svar att dom kanske inte har varit så bra för andra kulturer som dom har frälst med sin Bibel!När missionärerna kom till indianerna mellan Kanada och Amerika på 1600- 1700-talet tex – så tyckte dom att indiankvinnorna var för fria och hade för mycket makt. Det var kvinnorna som bestämde när man skulle bryta upp o s v – men så sa missionärerna att våra kvinnor bestämmer vi över – det ska ni också göra. På den vägen är det. Den vite mannen och hans Bibel har utplånat indianerna som numera bor i reservat.

 156. Gud Innan skriver:

  Maria – det är ju för att jag vet hur bibeln hänger ihop som jag skriver det jag gör! Min syn på krigarguden är Bibelns. Vilken syn har du? Vilken gud kör du med? Jag har skrivit ett inlägg om att jag skriver om bibelns gud men andra pratar om sin egen gud. Hur många finns det? Har du en egen gud eller….Vill också ha svar på om du tycker man ska rädda en man genom att offra en kvinna eller två? Det kan ju sägas vara sens moralen i Domarboken 19. Är en kvinna sämre än en man?

 157. Monica skriver:

  hej ! Jag känner att du vet inte mycke om det du ska veta …du BARA söker efter all skit det är inte kul att snacka med dej mer …måste ha ett uppehåll .. du har hängt upp dej på gamla tider ,jag är en person med framförhållning och optemism .. men GUD VÄLSIGNE DEJ … för nu gick resten när du även lackar ner mina underbara missionärer som verkat i allt elände .. men min GUD förlåter dej säkert .kram monica

 158. Monica skriver:

  JA då skulle det varit HIMMEL redan här på vår mörka jord …. du skrev så vackert i kommentaren så jag trodde du hade blivit religös ….. gott med lite vänliga inlägg ibland fet värmer mycket …kramis på dej …monica

 159. Maria skriver:

  Jag kör med den Gud som finns och som svarar på bön.Sensmoralen i Domarboken 19 är inte att man ska offra en kvinna eller två istället för en man. Det där kapitlet hänger ihop med övriga bibeln, men jag ska ta reda på exakt hur det hänger ihop om du ger mig lite tid. Det är en komplex fråga, så mycket kan jag säga. Jag kanske får skriva ett inlägg. Men då msåte du lova att du läser det med öppet sinne.En lite fråga bara: Har du läst hela bibeln?

 160. BEHOLDER skriver:

  Du skröt innnan om din GODHET på min blogg, därför svarar jag även här på frågan efter som du är så full av motsägelser:Du framstår som väldigt smart nu, först så är du asagudstroende och sen vill du stoppa religionerna…. HUR KAN NÅON SOM ÄR RELIGIÖLS VILJA SLIPPA RELIGIONERNA?Och sen snackar du om att du hjälpt fler än vad jag gkort…. det glädjer mig:-)Om vi ni inte snackar politik eller feminism hur många har du hjälpt då?Själv ger jag alltid mina gåvor i smyg för att slippa glänsa, och därför frågar jag bara för att gåvor som ges för att man skall glänsa inte är några gåvor.Så hur många gånger har du gett över 500:- till en vän som inte fått ut något socialbidrag p.g.a felaktiga beslut…mitt svar är att jag brukade göra så förr när jag hade råd.Hur många gånger har du gett bort över 3000:- till någon som legat efter med hyran, och bara krävt en enda sak och det är att dom INTE får tala om det för någon, dels för att du inte vill glänsa och dels för att andra isåfall skulle tigga dig om hyrespengar bara för att dom vet att du hade gett dom det.Detta har jag också gjort.Hur många personer har fått bo gratis och fått gratis mat för att dom varit utan pengar och bostad… detta har jag gjort mer än en gång.Hur många har fått bo skyddade hemma hos dig utan att du fått EN ENDA krona för det, utan istället har du fått ta emot ständiga hot och då menar jag utan att ha något kvinnohus att gömma dig i.Vi män har inga kvinnohus utan får ta smällen när och om den kommer, själv gömde jag en tjej som blivit misshandlad av sin kille en hel vecka i mitt privata hem… utan att jag fick en enda krona och utan att jag hade någon kvinnojour som hjälpte mig när det började osa katt…. har DU varit med om detta.Jag menar att riskera ditt liv för att skydda någon annan?Hur många gånger har du gett pengar till uteliggare och tiggare i smyg… jag räknar inte dom gånger du gjort det för att glänsa, utan jag menar fullt diskret släppt ner en tjuga i handen till dom?Detta är heller inte jätteovanligt att jag gör.Hur många timmar har du jobbat gratis med insamlingar, då räknas inte att synas utåt som ett arbete, utan jag menar även där det inte syns… med paketering lastning av förnödenheter och INTE resor med missionen för att få lite solbränna.Jag har gjort detta många gånger.Varför jag frågar är för att jag får intrycket av att du låtsas vara god… medan du gärna skryter med att du är det, och då är det inte godhet utan självupphävelse.

 161. BEHOLDER skriver:

  Maria svar:Enligt MIN bibel så skall man inte offra varesig djur människor eller växter, vilken bibel har ni?Det tycks inte stå samma sak i alla biblarna… i min bibel så står det att Jesus sa att Gud inte blev behagad av några offer… men sen sa Jesus också ”En kropp beredde du åt mig”Så MITT svar är att man skall inte ens offra växter, än mindre djur eller människor för gud tar inte emot det ändå.

 162. Monica skriver:

  svar BEHOLDER : Prata glänsa ,nu har du gjort en hel repertoar vad du har utfört i ditt liv ingen kommer till himlen på goda gärningar har du glömt det när du läste Bibeln om någon försöker glänsa nu så är det väl du ! monica

 163. nu har jag svarat på din fråga för andra gången!! Nyfiken??

 164. nu har jag svarat på din fråga för andra gången!! Nyfiken??

 165. Gud Innan skriver:

  Gläns över sjö och strand…. Beholder som stjärna!

 166. HelenaQ skriver:

  varför har du markerat vissa ord i blå färg? När man gör så brukar det i regel betyyda något..ha ett syfte.*nyfiken*Sedan tror jag att alla religoner har skit med sig i bagaget. Även de som Inte har någon religös övertygelse.

 167. Där ser man. Jag trodde någonstans att anl var att skydda kvinnan för samlag snart efter en förlossning…..

 168. Gud Innan skriver:

  Ja, det ska man nog tro ja… Om det vore så väl ändå!

 169. Kvack skriver:

  Horpall kanske vi kan återinföra…men inte för nyförlösta kvinnor, utan för en helt annan kategori…gissa vilken?

 170. Jag var faktiskt med om en kyrktagning i St Ragnhilds Kyrka i Södertälje 1985 eller 1986. detta efter ett initiativ av komminister Emeritus Rolf Lyshöj. kanske har seden i vissa fall levt vidare också senare.

 171. Tyra skriver:

  sven-åke: Så sent som 1985! Kyrktagning – stackars kvinna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s